Μπορείτε να φανταστείτε το περιβάλλον σε έναν κομήτη; Με την ελάχιστη βαρύτητα είναι εύκολο να χοροπηδάτε.
Η θέα είναι εκπληκτική. Φωτεινά αστέρια σας περιβάλλουν, χωρίς ατμόσφαιρα που τα κάνει να τρεμοσβήνουν.
Και το καλύτερο; Εάν ο κομήτης είναι αρκετά κοντά στον ήλιο, θα δείτε μια χιονοθύελλα.
Δείτε τη θέα από το διαστημικό σκάφος Rosetta του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος που επισκέφτηκε έναν κομήτη. Είναι τόσο πολύ η σκόνη που μοιάζει σαν να χιονίζει!
Το ντοκουμέντο χρονολογείται από την 1η Ιουνίου 2016, όταν το διαστημικό σκάφος Rosetta περιστρεφόταν γύρω από το Comet 67P / Churyumov-Gerasimenko.
Το Rosetta είχε μια ειδική αποστολή: να ακολουθήσει έναν κομήτη όσο πλησιάζει στον ήλιο. Οι κομήτες είναι ένα κράμα πάγου και σκόνης.
Καθώς η θερμότητα του ήλιου ζεσταίνει την επιφάνεια ενός κομήτη, ο κομήτης ζωντανεύει. Το υλικό διαχέεται από την επιφάνεια του και αναπτύσσεται μια ουρά.
Μερικές φορές η ουρά είναι τόσο φωτεινή ώστε τη βλέπουμε και από τη Γη.
Θα αναρωτηθείτε φυσικά γιατί είναι τόσο σημαντικό να παρακολουθήσουμε έναν κομήτη από κοντά.
Το 2013, ορισμένοι αστρονόμοι νόμιζαν πως ο κομήτης που ονόμασαν C / 2012 S1ΤοISON θα γινόταν τόσο φωτεινός που θα ήταν ορατός από τη Γη, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Έτσι, μπορείτε να φανταστείτε την απογοήτευση όταν ο κομήτης διαλύθηκε κατά τη διάρκεια μιας στενής συνάντησης με τον ήλιο, πριν από την αναμενόμενη επίδειξη.
Αν μπορούμε να παρακολουθήσουμε έναν κομήτη με ένα διαστημόπλοιο, σκέφτηκαν οι επιστήμονες, μπορούμε να κάνουμε καλύτερες προβλέψεις για το πώς θα αλλάξει όταν ο ήλιος χτυπήσει την επιφάνεια του.
Αλλά αυτό δεν ήταν το μόνο πράγμα που έκανε το Rosetta. Οι κομήτες είναι σημαντικά δομικά στοιχεία του ηλιακού μας συστήματος.
Ο πάγος και τα υλικά που περιέχουν είναι υπολείμματα από το πώς ήταν το ηλιακό μας σύστημα πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, πριν καν σχηματιστούν οι πλανήτες.
Έτσι, το 67P ήταν σαν μια κάψουλα του χρόνου. Η μελέτη του έδειξε στους αστρονόμους ένα παράδειγμα αρχαίου τύπου ηλιακού συστήματος.
Το Rosetta βρήκε ένα σωρό πράγματα στον κομήτη. Ο πάγος στον 67P έχει διαφορετική αναλογία ισοτόπων υδρογόνου από ό,τι βρίσκουμε εδώ στη Γη.
Με άλλα λόγια, ίσως οι κομήτες δεν έφεραν το νερό στον πλανήτη μας. Ίσως το έχουμε πάρει από κάπου αλλού.
Οι επιστήμονες βρήκαν επίσης μοριακό οξυγόνο στον 67P, κάτι το οποίο ήταν μια τεράστια έκπληξη.
Σε συνδυασμό με άλλα δεδομένα, αυτό υποδηλώνει ότι ο κομήτης γεννήθηκε πολύ πιο μακριά από τον ήλιο από ότι φαντάζονταν οι επιστήμονες.
βιντεο
πηγηβιντεο