Η πρώτη ματιά μέσα στον Άρη αποκαλύπτει ένα φλοιό με στρώματα σαν κέικ
Δεκεμβρίου 21, 2020
0
Η αποστολή InSight της NASA μας στέλνει τα πρώτα δεδομένα για την εσωτερική δομή ενός πλανήτη διαφορετικού από τη Γη. Ανακάλυψε ότι ο φλοιός του κόκκινου πλανήτη μπορεί να αποτελείται από τρία στρώματα. Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει άμεσα το εσωτερικό ενός πλανήτη διαφορετικού από τη Γη και θα βοηθήσουν τους ερευνητές να αποκαλύψουν πώς ο Άρης σχηματίστηκε και εξελίχθηκε με την πάροδο του χρόνου.
Το Mars InSight lander είναι εξοπλισμένο με σεισμόμετρο με τρούλο (αριστερά) και ένα καθετήρα για τη μέτρηση της ροής θερμότητας (δεξιά).
Πριν από αυτήν την αποστολή, οι ερευνητές είχαν μετρήσει μόνο τις εσωτερικές δομές της Γης και της Σελήνης.
Είναι ένα σημαντικό εύρημα για το InSight, το οποίο προσγειώθηκε στον Άρη τον Νοέμβριο του 2018 με στόχο την επεξεργασία της εσωτερικής δομής του πλανήτη 1
Το InSight προσγειώθηκε κοντά στον ισημερινό του Άρη, σε μια ομαλή πεδιάδα γνωστή ως Elysium Planitia και χρησιμοποιεί ένα εξαιρετικά ευαίσθητο σεισμόμετρο για να ακούσει τη γεωλογική ενέργεια που χτυπάει μέσα στον πλανήτη. Ο Άρης ως γνωστόν είναι λιγότερο σεισμικά ενεργός από τη Γη, αλλά περισσότερο από τη Σελήνη.
Όπως συμβαίνει με τους σεισμούς στη Γη, οι σεισμολόγοι χρησιμοποιούν τους σεισμούς στον Άρη για να χαρτογραφήσουν την εσωτερική δομή του κόκκινου πλανήτη. Η σεισμική ενέργεια ταξιδεύει μέσω του εδάφους με δύο τύπους κυμάτων. Μετρώντας τις διαφορές στο πώς αυτά τα σεισμικά κύματα κινούνται, οι ερευνητές μπορούν να υπολογίσουν από πού αρχίζει και που τελειώνει ο πυρήνας, ο μανδύας και ο φλοιός του πλανήτη, καθώς και τη γενική σύνθεση του καθενός στρώματος.
Αυτά τα θεμελιώδη γεωλογικά στρώματα αποκαλύπτουν πώς ο πλανήτης ψύχθηκε και σχηματίστηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια μετά τη φλογερή γέννηση του Ηλιακού Συστήματος. Τώρα, «έχουμε αρκετά δεδομένα για να αρχίσουμε να απαντάμε σε μερικές από αυτές τις μεγάλες ερωτήσεις», λένε οι ερευνητές.
Ο ηπειρωτικός φλοιός της Γης χωρίζεται γενικά σε υποστρώματα διαφόρων τύπων πετρωμάτων. Οι ερευνητές υποπτεύονταν, αλλά δεν ήξεραν με σιγουριά, ότι ο φλοιός του Άρη ήταν επίσης σε στρώματα. Τώρα, τα δεδομένα του InSight δείχνουν ότι αποτελείται από δύο ή τρία επίπεδα.
Μια κρούστα (φλοιός) τριών επιπέδων θα ταιριάζει καλύτερα με τα γεωχημικά μοντέλα και μελέτες μετεωριτών του Άρη, λένε οι πλανητικοί επιστήμονες.
Ανάλογα με το αν ο φλοιός έχει δύο ή τρία στρώματα, θα έχει πάχος 20 ή 37 χιλιόμετρα. Αυτό το πάχος ποικίλλει πιθανώς σε διαφορετικές τοποθεσίες γύρω από τον πλανήτη, αλλά είναι πιθανό να μην είναι μεγαλύτερο από 70 χιλιόμετρα κατά μέσο όρο.
Στη Γη, το πάχος του φλοιού κυμαίνεται από περίπου 5 έως 10 χιλιόμετρα κάτω από τους ωκεανούς, έως περίπου 40 έως 50 χιλιόμετρα κάτω από τις ηπείρους.
Τους επόμενους μήνες, οι επιστήμονες του InSight σκοπεύουν να αναφέρουν μετρήσεις που έγιναν ακόμη πιο βαθιά στον Άρη, αποκαλύπτοντας τελικά πληροφορίες για τον πυρήνα και τον μανδύα του πλανήτη.
Μαζί με την ακρόαση των σεισμών, ο άλλος μεγάλος επιστημονικός στόχος του InSight είναι να μετρήσει τη ροή θερμότητας μέσω του εδάφους του Άρη χρησιμοποιώντας έναν ανιχνευτή που ονομάζεται “τυφλοπόντικας”. Σκόπευε να σκάψει βαθιά στο έδαφος, αλλά προσπάθησε να το κάνει – σε ένα σημείο του εδάφους και να βγει μετά από το έδαφος εντελώς. Ο τυφλοπόντικας κατάφερε τελικά να φτάσει σε βάθος αρκετά εκατοστά, και θα προσπαθήσει να σκάψει για μια τελευταία φορά τις επόμενες εβδομάδες πριν εγκαταλείψει.
Tags