Εκτοξεύθηκε η πρώτη αποστολή για την προστασία του πλανήτη

0

 

 

Αναμένεται ότι στο τέλος του 2022 θα φτάσει στον στόχο του, τον Δίδυμο (διαμέτρου περίπου 800 μέτρων) και στο μικρότερο «ταίρι» του, τον Δίμορφο (διαμέτρου 160 μέτρων). Αν και δεν αποτελούν κίνδυνο για τον πλανήτη μας, το DART, θα συντριβεί στον μικρό δορυφόρο Δίμορφο του αστεροειδούς Δίδυμου το φθινόπωρο του 2022, ως “πρόβα” πλανητικής άμυνας σε περίπτωση που ένας παρόμοιος διαστημικός βράχος αποτελέσει απειλή για τη Γη στο μέλλον. Θα είναι το πρώτο τεστ μιας τεχνολογίας αποτροπής ενός καταστροφικού αστεροειδούς. Ενώ κατά καιρούς διάφορα διαστημικά σκάφη έχουν ηθελημένα και μη πέσει πάνω σε ουράνια σώματα, θα είναι η πρώτη φορά που θα γίνει κάτι τέτοιο σκοπίμως στο όνομα σωτηρίας της Γης από έναν μελλοντικό κίνδυνο.

Η πρόσκρουση της διαστημοσυσκευής DART στον αστεροειδή με ταχύτητα 6,6 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο θα έχει ως στόχο να τον εκτρέψει ελαφρά από την τροχιά του. 

Ο Δίδυμος με διάμετρο 780 μέτρα και ο δορυφόρος του Δίμορφος με διάμετρο 160 μέτρα. Απέχουν μεταξύ τους περίπου ένα χιλιόμετρο.

 Η NASA έχει βρει περισσότερους από 27.000 αστεροειδείς διαφόρων μεγεθών, που οι τροχιές τους τούς φέρνουν κοντά στη Γη. Παρά τις προόδους στον εντοπισμό των αστεροειδών που κατά καιρούς πλησιάζουν τον πλανήτη μας, μέχρι στιγμής οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι έχει ανιχνευθεί μόνο το 30% έως 40% των κοντινών στη Γη αντικειμένων διαμέτρου άνω των 140 μέτρων. Γι’ αυτό έχει γίνει αντιληπτό ότι πρέπει να υπάρχει έτοιμη μια τεχνολογία πλανητικής άμυνας, αν προκύψει κάποια άνωθεν δυσάρεστη έκπληξη (όπως εκείνη που πιθανότατα εξαφάνισε τους δεινόσαυρους πριν 66 εκατομμύρια χρόνια), κάτι με μικρή μεν πιθανότητα αλλά όχι απίθανο. 

Στην Ομάδα Διερεύνησης (Investigation Team, https://dart.jhuapl.edu/Team/ ) της αποστολής συμμετέχουν οι καθηγητές του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ Κ. Τσιγάνης και Γ. Βουγιατζής, καθώς και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Ι. Γκόλιας. Τη σχετική έρευνα υποστηρίζουν αποφασιστικά οι υποψήφιοι διδάκτορες Μ. Γαϊτανάς, Τ. Χατζηαντωνίου και Δ. Καρύδης, μέσω και του χρηματοδοτούμενου έργου NEO-MAPP (EC, Horizon 2020) στο οποίο συμμετέχουν (Το όνομα Δίμορφος για τον δορυφόρο του Δίδυμου προτάθηκε από τον Κλεομένη Τσιγάνη).πηγή

kathimerini.gr/world/561596725/nasa-etoimi-i-proti-apostoli-test-planitikis-amynas-dart/ – https://www.nasa.gov/planetarydefense/dart

πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !