Ιπτάμενο μικροτσίπ στο μέγεθος κόκκου άμμου

0

Μηχανικοί και επιστήμονες αντλούν έμπνευση από τη φύση κατά την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών. Αυτό ισχύει και για την μικρότερη – μέχρι τώρα – ιπτάμενη κατασκευή που έχουν δημιουργήσει οι άνθρωποι.

Εμπνευσμένοι από τον τρόπο με τον οποίο δέντρα όπως ο σφένδαμος διασκορπίζουν τους σπόρους τους χρησιμοποιώντας τον αέρα, οι μηχανικοί του Πανεπιστημίου Northwestern στο Ιλινόις κατασκεύασαν μικροσκοπικά ιπτάμενα μικροτσίπ. Το μικρότερο από αυτά δεν είναι μεγαλύτερο από έναν κόκκο άμμου!

Σύμφωνα με την εργασία που δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature [Three-dimensional electronic microfliers inspired by wind-dispersed seeds], oι μηχανικοί του Northwestern κατάφεραν κατά κάποιον να ‘νικήσουν’ την φύση, με μικροσκοπικές κατασκευές που πέφτουν με πιο σταθερές τροχιές και με πιο μικρές οριακές ταχύτητες από τους σπόρους φυτών και δέντρων. Και το μέγεθος αυτών των ιπτάμενων κατασκευών που φέρουν μικροτσίπ έχουν μεγέθη πολύ μικρότερα από αυτά που εμφανίζονται στη φύση.

Μπορούν να εφοδιαστούν με αισθητήρες, ενσωματωμένη μνήμη και ασύρματη επικοινωνία, έτσι ώστε να κάνουν μετρήσεις, να αποθηκεύουν και να στέλνουν δεδομένα. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτά τα μικροσκοπικά ιπτάμενα μικροτσίπ θα μπορούσαν να διασκορπιστούν μαζικά από τον ουρανό για να παρακολουθούν π.χ. τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε διαφορετικά υψόμετρα ή την εξέλιξη περιβαλλοντικής αποκατάστασης μετά από διαρροή πετρελαίου. Ταυτόχρονα oi ερευνητές αναπτύσσουν ηλεκτρονικά από αποικοδομήσιμα πολυμερή ώστε οι ιπτάμενες μικροσυσκευές να κατασκευάζονται από αυτά και να διαλύονται στα υπόγεια ύδατα με την πάροδο του χρόνου.

Παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο:

πηγή: https://news.northwestern.edu/stories/2021/september/microflier-winged-microchip-is-smallest-ever-human-made-flying-structure/

πηγη
Tags

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !