Η NASA πρόσθεσε εκατοντάδες νέους επιβεβαιωμένους εξωπλανήτες στη λίστα με τους «γνωστούς κόσμους» στο βαθύ διάστημα, αυξάνοντας σημαντικά τον αριθμό των μακρινών πλανητών που γνωρίζουμε.
Όπως μεταδίδει το newsweek, ο συνολικός αριθμός των νέων επιβεβαιωμένων εξωπλανητών είναι 301, και προστίθονται στους 4.569 που έχουν ήδη ανακαλύψει οι επιστήμονες. Ο λόγος που τόσοι πολλοί εξωπλανήτες – δηλαδή πλανήτες εκτός του ηλιακού συστήματος μας – επιβεβαιώθηκαν με μια κίνηση είναι χάρη σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την ανίχνευση τους.
Όταν οι άνθρωποι ανακαλύπτουν κάτι που πιστεύουν ότι μπορεί να είναι ένας εξωπλανήτης, υπάρχει μία διαδικασία που πρέπει να γίνει στη συνέχεια για να επιβεβαιωθεί η ύπαρξή του. Το σήμα που εντόπισαν μπορεί να μην είναι νέος πλανήτης, αλλά ένα «ψευδώς θετικό» δεδομένο.
Και υπάρχουν πολλά δεδομένα προς επεξεργασία. Τα διαστημικά σκάφη της NASA όπως το Kepler, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να εντοπίζουν πλανήτες κοιτάζοντας τα αστέρια, μπορούν να έχουν χιλιάδες αστέρια στο οπτικό τους πεδίο ανά πάσα στιγμή, σύμφωνα με το Jet Propulsion Laboratory (JPL.) της NASA.
Είναι εξαιρετικά χρονοβόρο να διερευνήσει κανείς τα δεδομένα του καθενός. Για να το λύσουν αυτό, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα που ονομάζεται ExoMiner, το οποίο εκτελείται χρησιμοποιώντας τον υπερυπολογιστή Pleiades της NASA. Το πρόγραμμα μπορεί να υπολογίσει τι είναι πλανήτης και τι όχι.
Επιστήμονες της NASA και αρκετοί πανεπιστημιακοί ερευνητές είχαν βάλει το ExoMiner να εργαστεί σε δεδομένα από ένα αρχείο πιθανών αλλά ανεπιβεβαίωτων εξωπλανητών. Οι 301 «νέοι κόσμοι» επιβεβαιώθηκαν ως αποτέλεσμα του ελέγχου AI του ExoMiner. Ο Hamed Valizadegan, επικεφαλής του project ExoMiner και διευθυντής μηχανικής μάθησης sτην Ένωση Διαστημικών Ερευνών Πανεπιστημίων στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA στην Καλιφόρνια, δήλωσε: «Όταν το ExoMiner λέει ότι κάτι είναι πλανήτης, μπορείτε να είστε σίγουροι ότι είναι πλανήτης».
Κανένας πάντως από τους πλανήτες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα δεν θεωρείται ότι μοιάζει με τη Γη, σημείωσε η JPL.
πηγη