Το σκάφος προσεδάφισης Mars InSight της NASA παρείχε στους ερευνητές τα δεδομένα που απαιτούνται για να μας δώσουν την πρώτη λεπτομερή ματιά στον φλοιό, τον μανδύα και τον πυρήνα του κόκκινου πλανήτη. Ωστόσο, αυτός ο χάρτης δεν περιλαμβάνει πληροφορίες για τις δομές που βρίσκονται πιο κοντά στην επιφάνεια του, και το χρειαζόμαστε για να μπορέσουμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του πώς σχηματίστηκε ο πλανήτης. Τώρα, μια ομάδα επιστημόνων μπόρεσε να δημιουργήσει την πρώτη λεπτομερή εικόνα του τι βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, δείχνοντας τρία δισεκατομμύρια χρόνια της ιστορίας του, ακούγοντας τους αρειανούς ανέμους.
Πιο συγκεκριμένα, ανέλυσαν τον θόρυβο του περιβάλλοντος (ελλείψει σεισμών) που συλλέγεται από το σεισμόμετρο που εγκαταστάθηκε από το προσεδάφιο InSight. Στη Γη, αυτού του είδους ο σεισμικός θόρυβος του περιβάλλοντος δημιουργείται από τον ωκεανό, την ανθρώπινη δραστηριότητα και τους ανέμους, αλλά μόνο ο τελευταίος υπάρχει στον Άρη. Η Ελβετική Σεισμολογική Υπηρεσία (SED) και το ETH Ζυρίχης αναλύουν τακτικά δεδομένα που συλλέγονται από το σεισμόμετρο ως μέρος της Υπηρεσίας Marsquake. Τα τελευταία χρόνια, η SED μπόρεσε να αναπτύξει τρόπους ανάλυσης δεδομένων θορύβου περιβάλλοντος για να ορίσει γεωλογικές δομές εδώ στη Γη, και αυτές είναι οι τεχνικές που χρησιμοποίησε στα δεδομένα από το InSight.
Με βάση τα δεδομένα που συγκέντρωσε το εργαλείο, τα πάνω τρία μέτρα του χώρου προσγείωσης του InSight είναι κατασκευασμένα από άμμο, ενώ τα επόμενα 20 μέτρα είναι χαλαρό υλικό, ιδιαίτερα ηφαιστειακό πέτρωμα που έχει σχιστεί από κρούσεις μετεωριτών. Κάτω από αυτή την άμμο και το βράχο βρίσκονται ροές λάβας που χωρίζονται από ιζήματα που σχηματίστηκαν όταν ο πλανήτης γνώρισε κρύες και ξηρές συνθήκες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι ανώτατες ροές λάβας κατατέθηκαν πριν από περίπου 1,7 δισεκατομμύρια χρόνια, ενώ οι βαθύτερες είχαν εναποτεθεί πριν από 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια σε μια εποχή που υπήρχε πολύ περισσότερη ηφαιστειακή δραστηριότητα στον πλανήτη.
Οι ερευνητές δημοσίευσαν πρόσφατα τη μελέτη τους στο Nature και ένα από τα πράγματα που τόνισαν είναι ότι αποδεικνύει ότι τεχνικές για τη διερεύνηση του πλανήτη μας μπορούν επίσης να λειτουργήσουν στον Άρη. Άλλες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για να μάθουμε περισσότερα για τη Γη θα μπορούσαν επίσης να μας δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τον κόκκινο πλανήτη, ο οποίος μπορεί μια μέρα να γίνει το δεύτερο σπίτι της ανθρωπότητας.